DOÇ. DR. ERKAN ELÇİ
“Uzmanlığımızı güncel teknolojiyle birleştirerek, özel ve etkili tedavi planları oluşturuyoruz.”
Jinekolojik Kanserler Nelerdir?
Jinekolojik kanserler, kadın üreme sistemiyle ilgili organlarda gelişen kanser türleridir. En sık görülen jinekolojik kanserler arasında rahim ağzı kanseri, rahim kanseri, yumurtalık kanseri, vajina kanseri ve vulva kanseri bulunmaktadır.
Vajen kanseri (Vajinal kanser): Vajen kanseri, rahmi dış cinsel organa bağlayan ve esnek bir tüp olan vajinada görülen nadir bir kanser türüdür. Vajinal kanser en sık vajina yüzeyini kaplayan hücrelerde görülür.
Vulva Kanseri: Bir dış genital kanser türü olan vulva kanseri, klitoris ve labiayı da kapsayann vajen girişini çevreleyen cildin kanseridir. Vulva kanserinin en büyük ve en yaygın nedeni HPV virüsüdür. Vulva kanseri tedavi edilebilen bir hastalıktır ancak her kanser gibi en etkili çözüm hastalığın gelişimini önlemektir.
Endometriyum Kanseri: Endometriyum rahmin iç tabakasını her regl döneminde kaplayan ve gebelik gerçekleşmezse adet kanamasıyla beraber atılan yapıdır. Gebeliğin gerçekleşmesi durumunda embriyo bu yapıya tutunur. Menapoz sonrası ilerleyen yaşlarda bu yenilenme mekanizmasının da olmaması nedeniyle endometriyum kanseri daha sık görülür.Kadın üreme sisteminde en sık görülen kanser türlerinden biri endometriyum kanseridir.
Yumurtalık Kanseri: Uterusun her iki tarafında bulunan yumurtalıklar, yumurta üreten ve kadın üreme sisteminin temel iki kadın üreme hormonu olan östrojen ve progesteronu salgılayan üreme organlarıdır. Over yani yumurtalık kanserinin sebebi tam olarak bilinmemekle beraber en ölümcül jinekolojik kanserlerinden biridir.
Serviks (Rahim ağzı) Kanseri: Serviks kanseri rahmin vajinaya açılan ve doğum sırasında genişleyen kısmına verilen isimdir. Serviks kanserinin nedeni HPV virüsüdür ve düzenli kontrol ve tarama programlarıyla erkenden teşhis edilip önlenebilir.
Jinekolojik Kanserlerin Risk Faktörleri Nelerdir
*Genetik Yatkınlık
Human Papillomavirüs (HPV) Enfeksiyonu
*Yaş
*Hormonal Faktörler
*Sigara İçme
*Obezite
*Doğum Kontrol Yöntemleri
Jinekolojik Kanserlerin Nedenleri Nelerdir?
Jinekolojik kanserlerin nedenleri genellikle karmaşıktır ve belirli bir neden belirlemek zor olabilir. Ancak, risk faktörlerinin etkisiyle kanser hücrelerinin normal hücrelerden farklı bir şekilde büyümesi ve çoğalması sonucu kanser gelişebilir.
Jinekolojik Onkolojide Tanı Yöntemleri Nelerdir?
*Jinekolojik Muayene
*Pap Smear (Pap Smear Testi)
*Pelvik Muayene
*Ultrasonografi
*MRI (Manyetik Rezonans Görüntüleme)
*Biopsi
En Sık Görülen Jinekolojik Kanserler Hangileridir?
En sık görülen jinekolojik kanser türleri rahim ağzı kanseri, rahim kanseri ve yumurtalık kanseridir.
Jinekolojik Kanserler Riskli Midir?
Jinekolojik kanserler, belirli risk faktörlerine bağlı olarak gelişebilir. Erken teşhis ve tedavi ile birlikte birçok jinekolojik kanser türü başarıyla tedavi edilebilir.
Jinekolojik Onkolojide Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Jinekolojik kanserlerde tedavi yöntemleri; dış bölgeden başlayarak vulva kanserinde kitlenin cerrahi ile çıkarılması ve kasık bölgesinde özel lenf nodlarının çıkarılması şeklindeyken vajende radyoterapi veya cerrahi yapılacaksa rahim ve vajenin komple çıkarılması ve pelvik bölgedeki lenflerin çıkarılması şeklinde olmaktadır. Rahim ağzı kanseri yine aynı şekilde hastadaki tümörün boyutuna göre 2 cm’nin altındaki tümörlerde basit histerektomi artı olarak lenf nodları şeklindeyken, 2 cm’den büyük tümörlerde radikal histerektomi ile beraber pelvik lenflerin çıkarılması şeklinde uygulanmaktadır. Rahim içi endometrium kanserindeyse rahim alınmasına ek olarak yaşa bağlı olarak yumurtalıkların alınmasıyla ve pelvik ve paraaortik bölgedeki özel lenflerin çıkarılması şeklinde olmaktadır. Ancak yumurtalıklar 45 yaş altında alınmadan bırakılabilmektedir. Yumurtalık kanserindeyse görülen tüm tümör dokularını çıkarmak gerekmektedir.
Jinekolojik Kanserlerde Lenf Nodlarının Hepsi Mi Alınır?
Jinekolojik kanserlerde lenf nodlarının alınıp alınmayacağı tedavi planına ve kanserin evresine bağlıdır. Lenf nodlarının alınması, kanserin yayılma riskini belirlemek ve uygun tedaviyi belirlemek için gerekebilir. Bu karar genellikle cerrah ve onkologlar tarafından birlikte alınır.
İletişim bilgilerimizden bize ulaşarak sorularınızı sorabilirsiniz. Sizi dikkatle dinliyoruz.